Ισοτιμία Ευρώ - Δολλάριο Μπρουνέι

1 € = B$ 1,4643
1 B$ = € 0,6829 +0,03%
Τελευταία ενημέρωση: 2024/05/28 20:29

Μετατροπή μεταξύ Ευρώ και Δολλάρια Μπρουνέι

 €
=
B$
1.2000
Αντιστροφή νομισμάτων

Σύγκριση ιστορικής αξίας Δολλάριο Μπρουνέι σε Ευρώ

1 B$ =
Τελευταίο 24ωρο0,6827 €0,6829 €+0,03%
Τελευταία εβδομάδα0,6839 €0,6829 €-0,15%
Τελευταίο μήνα0,6848 €0,6829 €-0,25%
Τελευταίο χρόνο0,69 €0,6829 €-1,03%

Σύγκριση ιστορικής αξίας Ευρώ σε Δολλάριο Μπρουνέι

1 € =
Τελευταίο 24ωρο1,4647 B$1,4643 B$-0,03%
Τελευταία εβδομάδα1,4621 B$1,4643 B$+0,15%
Τελευταίο μήνα1,4604 B$1,4643 B$+0,27%
Τελευταίο χρόνο1,4493 B$1,4643 B$+1,04%

Ιστορικό γράφημα ισοτιμίας Ευρώ με Δολλάριο Μπρουνέι

Φόρτωση...
Χρονικό διάστημα:

1 χρόνου

Οι 5 μεγαλύτερες αυξήσεις και πτώσεις ισοτιμιών νομισμάτων σε Ευρώ τις τελευταίες 7 μέρες

Νόμισμα
Νάιρα Νιγηρίας (NGN)
0,0006 €0,0007 €+5,98%
Κορόνα Νορβηγίας (NOK)
0,0864 €0,0876 €+1,48%
Κορόνα Σουηδίας (SEK)
0,0862 €0,0872 €+1,18%
Κορόνα Ισλανδίας (ISK)
0,0067 €0,0067 €+0,65%
Λίρα Αγγλίας (GBP)
1,171 €1,1747 €+0,31%
Ρούβλι Ρωσίας (RUB)
0,0102 €0,01 €-1,63%
Λίρα Αιγύπτου (EGP)
0,0197 €0,0193 €-2,01%
Bitcoin (BTC)
64.213 €62.495 €-2,67%
Γραμμάρια Χρυσού
71,734 €69,57 €-3,02%
Χρυσή Λίρα Αγγλίας
525,26 €509,42 €-3,02%
< Κεντρικό δελτίο ιστομιών συναλλάγματος

Πληροφορίες για Δολλάριο Μπρουνέι

Ονομασία νομίσματοςΔολλάριο Μπρουνέι
ΣύμβολοB$
Άλλες ονομασίεςB$1 = 100 sen
Κωδικός νομίσματοςBND
Χαρτονομίσματα1, 5, 10, 50, B$100
Νομίσματα5, 10, 20, 50 sen
Κεντρική τράπεζαAutoriti Monetari Brunei Darussalam - ιστοσελίδα: www.ambd.gov.bn
Χώρες χρήσης2 χώρες: Μπρουνέι, Σιγκαπούρη
Πληθυσμός6 εκάτ.
Ιστορία

Το Μπρουνέι, μια μικρή αλλά ευημερούσα χώρα στην καρδιά της Νοτιοανατολικής Ασίας, είναι γνωστή για τα πλούσια πετρελαϊκά της αποθέματα, τα πυκνά τροπικά δάση και τη βαθιά πολιτιστική της κληρονομιά. Κεντρικό στοιχείο στην οικονομική της αφήγηση είναι το Δολάριο του Μπρουνέι (BND), το νόμισμα της χώρας, το οποίο αποτελεί σύμβολο της οικονομικής της ανεξαρτησίας και της εθνικής της ταυτότητας.

Η ιστορία του Δολαρίου του Μπρουνέι είναι εξίσου συναρπαστική όσο και ουσιώδης για την κατανόηση της οικονομικής πορείας του έθνους. Από τις αρχές του κάτω από τη βρετανική προστασία μέχρι τη σημερινή του κατάσταση, το Δολάριο του Μπρουνέι έχει διαδραματίσει καίριο ρόλο στον διαμόρφωση του οικονομικού τοπίου της χώρας. Αυτό το άρθρο εξερευνά την ενδιαφέρουσα ιστορία αυτού του νομίσματος, εξετάζοντας τις προέλευσες, την εξέλιξη και τον σημαντικό ρόλο που παίζει στη σύγχρονη οικονομία του Μπρουνέι.

Κατά τη διάρκεια της εποχής του ως βρετανικό προτεκτοράτο, το νομισματικό τοπίο του Μπρουνέι επηρεάστηκε σημαντικά από τις αποικιακές του σχέσεις. Αρχικά, η χώρα χρησιμοποιούσε το Δολάριο των Στενών, ένα νόμισμα που ήταν κοινό στα βρετανικά εδάφη της Νοτιοανατολικής Ασίας στις αρχές του 20ού αιώνα. Αυτή η επιλογή αντανακλούσε όχι μόνο τα αποικιακά οικονομικά συστήματα, αλλά και την αλληλεξάρτηση των περιφερειακών οικονομιών.

Καθώς οι εποχές άλλαζαν, άλλαζε και το νόμισμα που χρησιμοποιείτο. Το Δολάριο των Στενών έδωσε τη θέση του στο Μαλαισιανό Δολάριο το 1939, σηματοδοτώντας μια αλλαγή στον οικονομικό προσανατολισμό της περιοχής. Ωστόσο, αυτή η μετάβαση ήταν βραχύβια, καθώς το Δολάριο της Μαλάιας και του Βρετανικού Βορνέο εισήχθη το 1953, εξυπηρετώντας τις χρηματοοικονομικές ανάγκες αρκετών βρετανικών εδαφών, συμπεριλαμβανομένου του Μπρουνέι.

Αυτή η περίοδος νομισματικής μετάβασης υπό τη βρετανική κυριαρχία διαμόρφωσε τη βάση για την τελική κίνηση του Μπρουνέι προς τη νομισματική ανεξαρτησία. Αντανακλά το ιστορικό ταξίδι της χώρας από το να είναι μέρος ενός μεγαλύτερου αποικιακού οικονομικού συστήματος στο να διαμορφώνει τη δική της οικονομική ταυτότητα.

Σε ένα καίριο σημείο οικονομικής ανεξαρτησίας, το 1967 σηματοδότησε την εισαγωγή του Δολαρίου του Μπρουνέι (BND), ένα σημαντικό βήμα για το Μπρουνέι στην εδραίωση της δικής του νομισματικής ταυτότητας. Αυτή η μετάβαση δεν ήταν μόνο μια τοπική αλλαγή, αλλά μέρος μιας ευρύτερης περιφερειακής μεταβολής, καθώς και τα γειτονικά κράτη Μαλαισία και Σιγκαπούρη ξεκίνησαν επίσης την έκδοση των δικών τους νομισμάτων. Αυτή η κίνηση ακολούθησε την τερματισμό της Συμφωνίας Νομισματικής Ένωσης μεταξύ αυτών των εθνών.

Η εισαγωγή του Δολαρίου του Μπρουνέι δεν ήταν απλώς μια αλλαγή νομίσματος· συμβόλιζε την αυξανόμενη αυτονομία του Μπρουνέι και τις φιλοδοξίες του για ένα πιο αυτάρκες οικονομικό μέλλον. Αυτή η σημαντική αλλαγή τόνισε το ταξίδι του έθνους από ένα κράτος υπό βρετανική προστασία σε μια ανεξάρτητη χώρα με έλεγχο στο οικονομικό της πεπρωμένο.

Το Δολάριο του Μπρουνέι διακρίνεται όχι μόνο για τον οικονομικό του ρόλο, αλλά και για το μοναδικό του σχεδιασμό, ο οποίος είναι βαθιά ριζωμένος στην πολιτιστική κληρονομιά του έθνους. Τα χαρτονομίσματα είναι στολισμένα με εικόνες σημαντικών σημείων αναφοράς, όπως το τζαμί του Σουλτάνου Omar Ali Saifuddien και το Ιστανά Νουρούλ Ιμάν, το μεγαλύτερο κατοικημένο παλάτι στον κόσμο. Αυτές οι εικόνες λειτουργούν ως σταθερή υπενθύμιση της ιστορίας και της πολιτιστικής ταυτότητας του έθνους.

Εκτός από την αισθητική του ελκυστικότητα, το Δολάριο του Μπρουνέι περιλαμβάνει προηγμένα μέτρα ασφαλείας για τη διατήρηση της ακεραιότητάς του και της αξιοπιστίας του. Χαρακτηριστικά όπως ολογραφικές λωρίδες, υδατογραφήματα και μοναδικοί σειριακοί αριθμοί ενσωματώνονται στο σχεδιασμό, διασφαλίζοντας την ανθεκτικότητα του νομίσματος απέναντι στην πλαστογράφηση. Αυτά τα μέτρα ασφαλείας αντανακλούν έναν συνδυασμό παράδοσης και σύγχρονης τάσης, αντανακλώντας την πορεία του Μπρουνέι προς ένα μέλλον που σέβεται το παρελθόν του ενώ αγκαλιάζει τις τεχνολογικές προόδους.

Κεντρικό στοιχείο στη σταθερότητα του Δολαρίου του Μπρουνέι είναι η δέσμευσή του στο Δολάριο της Σιγκαπούρης, η οποία έχει καθιερωθεί μέσω μιας νομισματικής επιτροπής. Αυτό το σύστημα σταθερού συναλλαγματικού ισοτιμίας παρέχει ένα αξιόπιστο και σταθερό οικονομικό περιβάλλον, κρίσιμο τόσο για το εσωτερικό όσο και για το διεθνές εμπόριο. Η δέσμευση στο Δολάριο της Σιγκαπούρης, ένα ισχυρό και σταθερό νόμισμα, ενισχύει την εμπιστοσύνη στην οικονομία του Μπρουνέι, διευκολύνοντας ομαλότερες οικονομικές συναλλαγές και προσελκύοντας ξένες επενδύσεις.

Στην κυρίως πετρελαιοκίνητη οικονομία του Μπρουνέι, το Δολάριο του Μπρουνέι διαδραματίζει καίριο ρόλο. Η εξάρτηση του έθνους από τις εξαγωγές πετρελαίου σημαίνει ότι οι διακυμάνσεις των παγκόσμιων τιμών του πετρελαίου μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την αξία του νομίσματος. Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει αυτές τις προκλήσεις διαφοροποιώντας την οικονομία και εφαρμόζοντας σύνεση στις δημοσιονομικές πολιτικές για τη διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας. Αυτή η στρατηγική προσέγγιση είναι ουσιώδης για την προστασία της οικονομίας από εξωτερικά σοκ και τη διασφάλιση της μακροχρόνιας σταθερότητας του Δολαρίου του Μπρουνέι.

Εντός του Μπρουνέι, το Δολάριο του Μπρουνέι είναι η βάση όλων των οικονομικών συναλλαγών, από τις καθημερινές αγορές μέχρι την πληρωμή των μισθών. Η ευρεία αποδοχή του είναι μαρτυρία του ουσιαστικού του ρόλου στην καθημερινή οικονομική ζωή των Μπρουνειανών. Επιπλέον, το νόμισμα βρίσκει χρησιμότητα και στις γειτονικές χώρες, ενισχύοντας τους περιφερειακούς οικονομικούς δεσμούς και διευκολύνοντας το διασυνοριακό εμπόριο.

Η ψηφιοποίηση του Δολαρίου του Μπρουνέι έχει επίσης αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα, απλοποιώντας τις συναλλαγές και ενσωματώνοντας το νόμισμα στο σύγχρονο ψηφιακό οικοσύστημα πληρωμών. Αυτή η προσαρμογή στις ψηφιακές μορφές νομίσματος αντανακλά τη δέσμευση του Μπρουνέι να κρατάει τον ρυθμό με τις παγκόσμιες οικονομικές τάσεις, διασφαλίζοντας την ευκολία συναλλαγών τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους διεθνείς επισκέπτες.

Η ευθύνη διαχείρισης του Δολαρίου του Μπρουνέι ανήκει στο Νομισματικό και Χρηματοοικονομικό Συμβούλιο του Μπρουνέι, το οποίο έχει συσταθεί βάσει του Νομοσχεδίου Νομίσματος του Μπρουνέι. Η εντολή του Συμβουλίου περιλαμβάνει τη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών, την εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του χρηματοοικονομικού συστήματος και την προώθηση της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης. Για την επίτευξη αυτών των στόχων, χρησιμοποιεί διάφορα εργαλεία νομισματικής πολιτικής και παρακολουθεί στενά τους οικονομικούς δείκτες.

Αυτή η προληπτική διαχείριση της νομισματικής πολιτικής είναι κρίσιμη για το Μπρουνέι, ειδικά λόγω της εξάρτησής του από τα έσοδα του πετρελαίου. Παρακολουθώντας τις παγκόσμιες οικονομικές τάσεις και προσαρμόζοντας αντίστοιχα τις πολιτικές, το Συμβούλιο διαδραματίζει καίριο ρόλο στην προστασία της αξίας του Δολαρίου του Μπρουνέι και, επεκτατικά, στην οικονομική ευημερία του έθνους.

Το μέλλον του Δολαρίου του Μπρουνέι είναι στενά συνδεδεμένο με τις ευρύτερες οικονομικές στρατηγικές του Μπρουνέι, ιδιαίτερα με τις προσπάθειές του για διαφοροποίηση. Καθώς η χώρα επιδιώκει να μειώσει την εξάρτησή της από τα έσοδα του πετρελαίου, τομείς όπως ο τουρισμός, η τεχνολογία και η βιώσιμη ενέργεια τονίζονται όλο και περισσότερο. Αυτή η οικονομική διαφοροποίηση αναμένεται να ενισχύσει τη σταθερότητα και τη σχετικότητα του Δολαρίου του Μπρουνέι στο διεθνές οικονομικό τοπίο.

Πηγές:

'Brunei Dollar.' Wikipedia, Wikimedia Foundation, 23 Νοεμβρίου 2023, en.wikipedia.org/wiki/Brunei_dollar.

Rehan, Mahmood. 'Brunei National Currency: The Brunei Dollar.' Nationalopedia, 23 Νοεμβρίου 2023, nationalopedia.com/brunei-national-currency-the-brunei-dollar/.

'Brunei Darussalam Central Bank.' Wikipedia, Wikimedia Foundation, 23 Νοεμβρίου 2023, en.wikipedia.org/wiki/Brunei_Darussalam_Central_Bank.

'BND | Brunei Dollar.' OANDA, 23 Νοεμβρίου 2023, www1.oanda.com/currency/iso-currency-codes/BND.

'Coins of the Brunei Dollar.' Wikipedia, Wikimedia Foundation, 23 Νοεμβρίου 2023, en.wikipedia.org/wiki/Coins_of_the_Brunei_dollar.